ActivTrak Productivity Lab tarafından yapılan son araştırma, çalışma konumunun üretkenlik üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ortaya koydu. Bu kapsamda, genel olarak remote-first (uzaktan çalışma ağırlıklı) şirketlerin, çalışanlarına daha fazla verimlilik sağladığı ve daha az kesintiyle karşılaşıldığı sonucuna varıldı. Araştırma, finans, sağlık, sigortacılık ve profesyonel hizmetler gibi çeşitli sektörlerde 958 şirketi ve 135,098 çalışanı kapsayan bir anketi içeriyor. Finans sektöründe çalışanların diğer sektörlerdeki meslektaşlarına göre günlük olarak ortalama 30 dakika daha fazla verimli çalıştığı belirlendi ve bu çalışanlar, %9 daha yüksek bir sağlıklı kullanım oranına sahipti.
Benzer şekilde, sağlık sektöründe çalışanlar da günlük ortalama 36 dakika daha fazla çalışarak endüstri ortalamasının üzerinde bir performans sergiliyor. Bununla birlikte, sağlık çalışanlarının üçte birinden fazlasının tükenmişlik riskiyle karşı karşıya olduğu gözlemlendi.
Sigorta sektöründe, çalışanlar günlük ortalama 18 dakika daha az işbirlikçi uygulamalarda zaman geçirirken, işlerine genel olarak daha fazla odaklanılmış ve kapasitelerinin üzerinde çalışıldığı belirlendi.
Genel olarak, çalışanların %55’i uzaktan çalışma modelini benimserken, %25’i hibrit yaklaşımı tercih ediyor. Yalnızca %18’i ofiste ağırlıklı olarak çalışırken, sadece %2’si tamamen uzaktan çalışma modellerini kullanıyor.
Sonuç olarak, uzaktan çalışanlar diğer modellere kıyasla günlük ortalama daha fazla üretken saat kaydediyor. Bu durum muhtemelen daha az yüz yüze toplantı ve kesintiye maruz kalmalarından kaynaklanıyor.
Hibrit model, esnekliği nedeniyle popülerliğini artırıyor ancak daha kısa mola süreleriyle ilişkilendiriliyor. ActivTrak, çalışanların %75’ten fazlasını aşırı kullanılan bir durumda geçirmeleri durumunda tükenme riskiyle karşı karşıya kalabileceklerini, %75’ten fazla zamanlarını ise yetersiz kullanmaları durumunda bağlılık sorunu yaşayabileceklerini uyarıyor.
Sonuç olarak, çalışma modeli ve konumun, işte nasıl çalıştığımızı, odaklandığımızı ve işbirliği yaptığımızı etkileyebileceği belirtildi. Şirketin Chief Customer Officer ve Head of Productivity Lab olan Gabriela Mauch, “Organizasyonların esnek iş gücü politikalarını değerlendirirken, ofise dönüş veya diğer organizasyonel değişiklikleri düşünürken, liderlerin öncelikle temel verimlilik verilerini anlamalarının ve çalışanların bağlılığı ve performansı üzerinde konumun potansiyel etkisini değerlendirmelerinin önemli olduğunu” vurguladı.