Dünya çapında hükümetler, protestolar veya çatışmalar, seçimler ve hatta ulusal sınavlar gibi nedenlerle internet kapatmalarına başvuruyor. Bu olaylar sadece insanların dijital haklarına zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda ülkenin ekonomisine de büyük zarar veriyor.
2020-2024 İnternet Kapatmalarının Maliyeti: 28 ülkede 167 internet kesintisi yaşandı, toplamda 88,788 saat sürdü ve 7.69 milyar dolarlık bir maliyete neden oldu. Pakistan en çok etkilenen ülke oldu.
Son Top10VPN verilerine göre, 2024 yılında hükümetlerin uyguladığı internet kapatmaları 7.69 milyar dolara mal oldu. Bu yıl en çok etkilenen ülke Pakistan oldu ($1.62 milyar), onu Myanmar ($1.58 milyar) ve Sudan ($1.12 milyar) izledi. 2024, tarihteki en maliyetli yıl olmasa da -2022 ve 2023 sırasıyla 24.61 ve 9.01 milyar dolara mal oldu- bazı (olumsuz) rekorları kırmayı başardı.2024, en çok ülkeyi etkileyen yıl oldu. 28 ülkede vatandaşlar, 167 büyük kendiliğinden internet kesintisinden muzdarip oldu, 648.4 milyon insan etkilendi.
İnternet kapatmaları, sosyal medya engellemeleri ile karşılaştırıldığında en aşırı internet sansürü şeklidir. En iyi VPN uygulamaları bile vatandaşların kısıtlamaları aşmasına yardımcı olamaz. Bu olaylar genellikle belirli alanlarla sınırlı olabilir – bu genellikle Hindistan’da yaşandı, geçmişte Jammu, Keşmir, Manipur ve Punjab gibi bölgeler etkilendi- ve mobil veya sabit bağlantıları veya tüm altyapıyı hedef alabilir. Her yıl, ekonomik sonuçlara rağmen dünya çapındaki hükümetleri internetsiz bırakmaya iten birçok motivasyon bulunmaktadır.
Vatandaşlar, hükümet tarafından uygulanan sosyal medya engellemelerini atlamak için bir sanal özel ağ (VPN) veya benzer bir dolaşım aracı kullanabilirler. Bu güvenlik yazılımı, kullanıcıların gerçek IP adresini maskeleyerek farklı ülkelerden geziniyormuş gibi görünmelerini sağlar. Bu nedenle VPN kullanımı 2024 yılında küresel olarak patlama yaşadı. Azərbaycan.